Koronavirus je donio nekoliko promjena pa je tako smanjen i broj učesnika Marša mira, ali i promijenjena je i polazna lokacija. Naime, Marš mira ove godine nije krenuo iz Nezuka kao što je to bilo prethodnih, već iz Crnog vrha u Liplju. Razlog tome je pogoršana epidemiološka situacija u Tuzli.

Nezuk se nalazi nadomak Sapne u blizini Tuzle i on je inače 1995. godine predstavljao slobodnu teritoriju za Bošnjake koji su nakon višednevnog pješačenja šumama uspjeli umaći agresorskoj ruci.

Na najznačajnijim lokalitetima za učesnike su bili upriličeni i historijski časovi kako bi se na adekvatan način upoznali o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci u prošlom ratu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović obratio se učesnicima pohoda "Marš mira" te napomenuo da je to važan sadržaj obilježavanja godišnjice genocida, dio kulture sjećanja.

"Mi nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo 1995. godine našem narodu u zaštićenoj UN zoni Srebrenica i Žepa. Nad našim narodom je izvršen genocid. Uvijek ćemo se sjećati žrtava, uvijek im iskazivati poštovanje. Insistiraćemo na istini i pravdi i nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo. Dio kulture sjećanja je i ovaj napor koji vi činite u proteklih nekoliko dana, kada pješačite stazama Marša mira, kuda su se izvlačili naši ljudi u maršu smrti", kazao je Džaferović.

Učesnicima Marša mira poželio je da tradicija bude prenesena i budućim generacijama te izrazio zadovoljstvo što u ovogodišnjem pohodu ima i djece.

"Uvijek ćemo ovo raditi, nikada nećemo zaboraviti žrtve genocida i ono što nam se dogodilo. Mi koji smo živi i oni koji će doći poslije nas i oni koji će doći poslije njih i tako - do Sudnjega dana", poručio je Džaferović.
 
IZVOR: Klix
Design by Denny