Predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB Mirsad Ibrišimbegović, obratio se zastupnicima

Skupštine SBK/KSB na današnjoj vandrednoj Skupštini SBK/KSB u ime 216 klubova i preko 10.000 sportista registrovanih u klubovima SBK/KSB koji su najveći ambasadori naše države, a saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti,

U svome obraćanju Mirsad Ibrišimbegović istaknuo je da je  grant sporta prijedlogom izmjena i dopuna Budžeta za 2020. godinu umanjenje je 371.650,00 KM i da su sportisti bili prvi pogođeni pandemijom izazvanom korano virusom  i da su  odmah od samoga početka bila obustavljena sva takmičenja, a da većina klubova, posebno oni sa statusom premijerligaša imaju igrače po osnovu Ugovora prema kojima imaju zakonsku a i moralnu obavezu.

Moramo biti svjesni činjenice da sve zakonske obaveze koje klubovi imaju moraju da se realizuju a zato su potrebna i finansijska sredstva koja nisu dostatna iz budžeta jer većina klubova finansira se iz sponzorskih ugovora kojih u ovome trenutku sve manje i manje zbog toga što je privreda BiH kao i cijeloga svijeta u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Ibrišimbegović je napomenuo da su se sportisti odmah stavili na raspolaganje općinskim kriznim štabovima na SBK/KSB i učestvovali u pripremi nužnim smještaja u sportskim i školskim dvoranama tokom pandemije. Također, segment zdravlja, odnosno tjelesna aktivnost kroz sistemski organizovane klubove doprinosi jačanju zdravlja i imuniteta, tako da zasigurno umanjem granta sporta povećavamo rizik povećanja eventualnog broja oboljelih od corona virusa

 

 

 

IZVOR: Novum.

Na kraju svoga izlaganja zastupnicima u Skupštini SBK/KSB predsjednik Sportskog saveza zatražio je da  grant sporta bude planiran u skladu sa članom 60. Zakona u sportu SBK/KSB  koji glasi: ” Kanton i općine za svaku budžestku godinu planirat će najmanje 0,5 %sredstva budžeta za finansiranje sportskih programa radi ostvarivanja javnog interesa ” . Što znači da 0,5 % od ukupno planiranih  prihoda, klasa 7-PRIHODI  u iznosu od 194.703.071,00 KM je 973.515,00 KM, što  znači da grant sporta treba da iznosi 973.515,00 KM čime bi bila ispoštovana zakonska  procedura te predlažio da se izvrši prestruktuiranje sredstava odnosno da se umanje druge  budžetske stavke i da se za iznos od 445.615,00 KM poveća grant sporta, što i nisu neka značajna sredstva u ukupno planiramo budžetu posebno što je vidno da pojedine budžetske stavke nisu umanjenje. Predsjednik Saveza istaknuo je da svaka država koja ulaže u mlade, sport i kulturu jača državu i prosperitet iste.

 

 

Design by Denny