- Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se s pijetetom prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici i duboko suosjećamo s njihovim porodicama i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene - rekao je Plenković.

Podsjetio je da je genocid u Srebrenici potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

- Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi. Svi zajedno moramo angažirano nastaviti raditi na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici. Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a osobito na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji. Uime Vlade Republike Hrvatske i svoje, izražavam duboko poštovanje porodicama žrtava - naveo je Plenković.